BODY CHMELOVÉ STEZKY

2. Jak chmel šplhá

Chmel je otáčivá liána;schopnost šplhat téměř po všem je výsledkem evoluce a konkurenčního boje o světlo. Pomáhají mu jednak zpětné háčky na lodyze, kterými je schopen přichytit se povrchu kůry stromů nebo jiných opor, i otáčivý růst ve směru hodinových ručiček. Toho je využito i ve chmelnicích.

GPS: N 50°19.715´,E 013°37.006´zobrazit na mapě

2. Jak chmel šplhá

Schopnost chmele rychle šplhat téměř po všem je nejspíš výsledkem evoluce a konkurenčního boje o světlo: chmel ve volné krajině vyrůstá na jaře ve stinných patrech lužních lesů a musí být schopen včas dosáhnout korun stromů, než se koruny plně olistí. Pomáhají mu v tom jednak zpětné háčky, kterými je schopen přichytit se i na mikrotrhlinky povrchu kůry stromů nebo jiných “opor”, ale hlavně otáčivý růst pouze ve směru hodinových ručiček. Na růstu chmele (který může být až 25 cm denně) jsou zajímavé i některé jeho konzervativní parametry: jedna otočka špičky výhonku trvá zhruba dvě hodiny a zachovává konstantní zakřivení šroubovice (tj. vzdálenost mezi otočkami zůstává stejná bez ohledu na průměr “opory”). Co to pro chmel přesně znamená a jaký to má ekologický význam, je nicméně nejisté.

V historii se chmel pěstoval původně v zahradách a na tzv. “chmelištích”, systematické budování chmelnic bylo až výrazně pozdější záležitostí a za vzor si bralo vinařství: lineární struktura chmelnic a pěstování v řádcích tedy kopíruje pěstování vinné révy. Jako opora chmele byly využívány různé zídky a bariéry. Pěstování chmele zprvu vycházelo z vinařství, chmelnice byly považovány za zvláštní druh vinic. Už ve druhé polovině 16. století působil v Žatci cech "vinařů-chmelařů". Stále postupující specializace chmelařství se projevuje už před polovinou 17. století, od kdy se v zápisech pravidelně používá samostatné označení "chmelaři." Později začali chmelaři využívat tyče, po kterých se chmel šplhal a bylo snažší ho sklízet.

Zajímavost:

Chmel může dorůst do výšky nižších stromů v luhu, tedy cca do 10 metrů.

Ještě jste chmelovou stezku nenavštívili?

Na každém stanovišti chmelové stezky se nachází QR kód, jehož naskenováním se dostanete na popis jednotlivých bodů stezky. Můžete se tak v klidu projít a přečíst si různé zajímavosti o chmelu a daném místě.

Průchod stezkou je na vlastní nebezpečí, nacházíte se v místech provozu těžké techniky Chmelařského institutu.

PROVOZOVATEL CHMELOVÉ STEZKY

Chmelařský institut s.r.o.
Kadaňská 2525
438 01 Žatec
www.chizatec.cz
+420 415 732 111
info@chizatec.cz

CHMELOVÁ STEZKA

Stekník, 438 01 Žatec

DOČESNÁ - DEGUSTACE PIV

Degustace piv při Žatecké DOČESNÉ ve Chmelařském institutu s.r.o.

- tradiční akce Chmelařského institutu pro zvanou odbornou i laickou veřejnost
- doprovodný program při Žatecké DOČESNÉ